Kusama ($ KSM): Hogy van Polkadot vad rokona?

Kusama ($ KSM) „Polkadot vad rokonának” nevezi magát. Mégis, egy olyan kezdeményezés, amely a Polkadot ökoszisztéma aggodalmait igyekszik megoldani a sebezhetőségek kódolásával kapcsolatban. Túllépve a szokásos teszthálózaton, a Kusama platformjára telepített egy olyan kutatási és fejlesztési hálózatot, amelynek valódi költségei voltak a közösségnek és a fejlesztőknek. Ez mainnet-szerűbbé teszi, anélkül, hogy új fejlesztéseket kellene tennie a fő Polkadot platformra.

Háttér

Dr. Gavin Wood megalapította Kusamát azzal a céllal, hogy támogassa a Polkadot ($ DOT) hálózatot egy párhuzamos blokklánc felépítésével, amely lehetővé teszi a kísérletezést és a fejlesztést nagyon reális körülmények között. Ezt szem előtt tartva Dr. Wood arra gondolt, hogy legyen egy „kanári hálózat”, amely figyelmeztető és korai problémamegfigyelési protokollként működik, amely feltárhatja a Polkadot kódbázis gyengeségeit..

Kusama segítségével tesztelni lehet azokat az új funkciókat, amelyeket a Polkadot fő láncán terveznek bevezetni. A különbség Kusama és az összes többi tesztnet között az, hogy a platformon hozott döntéseknek tényleges gazdasági következményei vannak. A teszthálózatok csak olyan játszótér-tokent tartalmaznak, amelyeknek nincs tényleges értéke.

Mi az a Kusama?

Kusama a Polkadot kanári hálózata, ami azt jelenti, hogy kísérleti közösségi kutatási és fejlesztési protokoll. Fő célja, hogy segítsen a fejlesztőknek tesztelni és telepíteni az ejtőernyőket a Polkadot projektben, vagy kísérletezni a kormányzás és a funkciók tényleges gazdasági körülmények között.

Kanári tesztelésKanári tesztelés

A kanári tesztelés fontos, mivel a fejlesztők mindkét lánc mögött azt feltételezik, hogy ez a legjobb módszer a Polkadot fejlődésében rejlő kritikus kockázatok teljes megértésére.

A Polkadot finomítatlan változataként Kusama független decentralizált főhálózatként működik. Folyamatosan fog működni, amíg a közösség megengedi, mivel a decentralizált rendszereknek eredendően nincsenek kill-kapcsolói. Lehet, hogy para relé lánc lehet a Polkadot felé, azonban soha nem szándékozik egyesülni magával a Polkadot lánccal.

Kusama token ($ KSM)

Kusama őshonos jelzője a KSM, amelynek birtokosai felhasználhatják a tétet, érvényesítővé válhatnak vagy kinevezhetik, és szavazhatnak többek között annak irányítási mechanizmusáról. Ezenkívül ez a jelző hatja a legtöbb mechanizmust a Kusama hálózatban.

Azok a befektetők, akik a Polkadot ICO alatt vásárolták meg a DOT-ot, képesek megfelelő mennyiségű KSM-t kapni a Kusama Hálózaton.

Konszenzusos protokoll: Jelölt tétbiztosítás

Kusama követi a jelölt tét igazolásának (NPoS) konszenzusos modelljét, ahol az érvényesítőket tétjeik és az azokra szavazók tétje alapján választják meg. Amennyire csak lehetséges, a platform minden választáson kiegyensúlyozza az érvényesítők közötti súlyt.

Polkadotban az érvényesítők megválasztása a három mutató (Phragmen algoritmusa) egyensúlyára összpontosít:


 • A jelölt és jelölőik által lefoglalt teljes összeg
 • A tét a minimálisan érintett validátor mögött
 • A tét szórása egy készletben.

Validátorok

A hitelesítővé váláshoz a felhasználóknak először a KSM-et kell tétet tenniük. Amint a felhasználók már rendelkeznek a minimális mennyiségű tokennel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jelöltekké váljanak egy validátor készletbe, a Phragmen algoritmusa alapján választják meg őket.

Jelenleg több mint 130 validátor van Kusamán.

Ejtőernyősök

Az ejtőernyők az alkalmazásspecifikus adatstruktúrák, amelyeket a Polkadot Relay Chain validátorai biztosítanak és párhuzamosan futnak a Polkadot hálózattal. Ez lehetővé teszi számukra a tranzakciók feldolgozását a Polkadot blokklánc sebességével és méretezhetőségével.

Az ejtőernyők működéseAz ejtőernyők működése

A gyűjtők feladata viszont az egész ejtőernyő fenntartása. A gyűjtő csomópontok megőrzik az ejtőernyővel kapcsolatos összes adatot, és új blokkjelölteket hoznak létre az érvényesítők ellenőrzéséhez és rögzítéséhez.

Az ejtőernyők független gazdasággal rendelkeznek a Polkadot hálózattól és saját natív tokenjüktől.

Kormányzás

Mielőtt minden protokollfrissítést vagy -javítást elvégeznének, a token-tulajdonosokból álló hálózat és Kusama tanácsa megszavazza őket. Az olyan újítások révén, mint az on-chain szavazási rendszerek és a tétekkel súlyozott döntéshozatal, Kusama lehetővé tette a közösség által vezérelt kormányzási modellt.

Az irányítási funkció a következő eljárásokat követi:

Népszavazás javaslata: Minden népszavazás tartalmaz egy konkrét javaslatot, amely kiváltságos funkcióhívásként szolgál. A népszavazás tartalmazza a szavazási folyamatra kijelölt időszakot. Ezeket a Polkadot (DOT) zsetontulajdonosok és a tanács nyújthatják be, vagy a Kusama Műszaki Bizottságának előzetes népszavazásaiból vagy ajánlásaiból vehetik át a Tanács jóváhagyását követően.

Javaslat szavazása: A szavazás során csak két lehetőség van: „aye” vagy „nee”. Ha a pályázatok többséget kapnak, végrehajtás céljából végrehajthatók. A javaslat elfogadása előtt azonban a felhasználóknak le kell zárolniuk tokenjeiket, amíg a teljes végrehajtási késedelem le nem telik. E paraméter célja annak biztosítása, hogy egy ajánlat megfeleljen a minimális gazdasági felvásárlásnak, és megakadályozza a szavazatértékesítést.

Tallying: Három forgatókönyv van, amikor a hálózat konkrét javaslatokról szavaz. Mivel minden egyes javaslatot megkülönböztetnek attól, hogy a közvéleménytől vagy a tanácstól származnak-e, a szavazatok elfogultságban is eltérnek egymástól.

Kusama szavazatszámlálásKusama szavazatszámlálás

Minden javaslatnál az „aye” és a „no” szavazatok számát veszik figyelembe, mivel a részvételi arányt vagy a szavazási jelek teljes számát figyelembe veszik..

Pozitív részvételi elfogultság esetén (ha a választói részvétel alacsony), több szavazatra van szükség a javaslat mellett. Negatív részvételi torzítás esetén több szavazatot igényel a javaslat ellen. A tanácsi javaslatokhoz pedig csak egyszerű többség szükséges.

Kusama Tanács

Bár vannak aktív érdekelt felek, vannak passzív érdekeltek a Polkadot és a Kusama ökoszisztémában is. A Tanács 17 helyből álló on-chain szervezeten keresztül dönt a kormányzás három fő feladatáról. Ezek között szerepelnek népszavazási javaslatok, egyértelműen veszélyes népszavazások kiiktatása és a hálózat technikai bizottságának tagjai megválasztása.

Kusama tanácsKusama tanács

Közösség a Kusamán

Kusama telepítette a Society modult, egy gazdasági játékot, amelynek célja a felhasználók jutalmazása a részvétel és a tagsági társadalom fenntartása érdekében. A jutalmaknak azonban lejárati időszakokat adnak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó nem kaphatja meg azonnal ösztönzőit, amíg a jogosultságainak lejárati ideje már lejárt.

A társadalmak megbüntethetik a tagokat azáltal, hogy csökkentik az ösztönzőket, ha nem gyűjtik be őket. Sok más szabálysértés is előfordul, például nem vesz részt a szavazási felhívásokban.

Sztrájkrendszer szerint a tagokat, akik számos büntetendő cselekményt követtek el, meghaladva az elhatározott határokat, kirakhatják a társadalomból..

Mostanáig Kusama csak egy társaságot szervezett a platform tetején. A jövőbeni frissítéseknél azonban még többet is hozzáadhatnak.

Következtetés

A DeFi tér növekedése mind a fejlesztők, mind a mögöttük lévő közösség részvételétől függ. Fontosak azok a projektek, amelyek felhatalmazzák a fejlesztőket az új funkciók kipróbálására, még mielőtt azokat a fő csatornákon ténylegesen megvalósítanák, különösen, ha egy adott hálózat biztonsága és megbízhatósága a tét.

Egy olyan projekt, mint a Kusama, lehetővé teszi a fejlesztőknek és közösségüknek, hogy játsszanak a Polkadot platformon, miközben megbizonyosodnak arról, hogy az egyes általuk telepíteni tervezett funkciókat nemcsak auditálják, hanem reálisan tesztelik is.

Decentralizált pénzügyek (DeFi) sorozat: oktatóanyagok, útmutatók és egyebek

A kezdőknek és a haladóbb felhasználóknak egyaránt megfelelő tartalommal nézze meg a DeFi térben való kereskedéshez szükséges ESSENTIAL TOOLS oktatóanyagokat tartalmazó YouTube DeFi sorozatunkat. MetaMask és Uniswap. Mély elmélyülés olyan népszerű DeFi témákban, mint a Reef.finance ($ REEF) és a Polkadot ($ DOT)

Az ezen a weboldalon található DeFi sorozat olyan témákat is tartalmaz, amelyeket a YouTube nem fedezett fel. Bevezetés a DeFi-re: a Decentralized Finance (DeFi) áttekintése: Útmutató a kriptovaluta legmelegebb trendjéhez

Oktatók és útmutatók az ESSENTIAL DEFI TOOLS számára:

 • MetaMask útmutató: Hogyan lehet fiókot létrehozni? PLUS tippek és hackek haladó felhasználók számára
 • Uniswap áttekintés és oktatóanyag: Útmutató kezdőknek és haladó tippek és trükkök
 • A szérum DEX útmutatója és áttekintése
 • SushiSwap ($ SUSHI) elmagyarázta
 • 1 hüvelykes csere, Mooniswap és Chi GasToken: A végső áttekintés és útmutató

Részletes információkért a konkrét DeFi projektekről olvassa el a DeFi token útmutatóinkat. Íme néhány legnépszerűbb útmutatónk:

 • AAVE ($ LEND)
 • Ampleforth ($ AMPL) áttekintés: A DeFi protokoll alapvető útmutatója
 • ChainLink ($ LINK) útmutató: Kulcs link a DeFi térben
 • Cream Finance ($ CREAM): Mi ez?
 • Curve Finance ($ CRV) útmutató
 • DODOEx ($ DODO): Forradalmi On-Chain likviditási szolgáltató
 • Lineáris pénzügy ($ LINA): A szintetikus csereplatformok jövője?
 • Polkadot ($ DOT): Minden, amit tudnod kell a kínai DeFi kedveséről
 • RAMP DeFi: Hogyan oldja fel a társult eszközök értékét?
 • Reef Finance ($ REEF): A többfunkciós Defi platform
 • Solana ($ SOL) elmagyarázta
 • A grafikon ($ GRT) – A decentralizált alkalmazások következő szintje
 • Trustswap ($ SWAP) magyarázat – A DeFi tranzakciók következő generációja
 • Yearn. A DeFi ökoszisztéma egyesítése
 • Wing Finance ($ WING) – Hitel alapú DeFi hitelezési platform

További videók és cikkek hamarosan megjelennek a DeFi sorozatunk részeként, ezért feltétlenül iratkozzon fel a hírlevelünkre Youtube-csatorna és (egyelőre) Ingyenes heti hírlevél így értesítést kaphat, amint kijönnek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector