Mik az okos szerződések?

Míg a blockchain technológia bevezette a felhasználók képességét az egész világon peer-to-peer tranzakciók lebonyolítására, a monetáris rendszerek másik problémája az, hogy miként lehet megkönnyíteni az összetett pénzügyi megállapodásokat. A kriptovaluta felhasználók számára a szabályozó központi bank hiánya azt jelenti, hogy mindig megbízható felekkel kell megállapodást kötni, mivel visszatérítés vagy garancia nem feltétlenül állítható ki.

Az „intelligens szerződés” kifejezés, amelyet Nick Szabo először fogalmazott meg, egy olyan protokollra utal, amelyet digitálisan megkönnyítenek vagy kikényszerítenek egy megállapodás teljesítésének vagy tárgyalásának. A blockchain technológia összefüggésében az intelligens szerződések lehetővé teszik a hiteles tranzakciók lebonyolítását decentralizált hálózaton keresztül, amelyek nyomon követhetőek és visszafordíthatatlanok.

Fontos, hogy a blokklánc-technológián keresztül decentralizált hálózaton keresztül végrehajtott intelligens szerződések nem feltétlenül jelzik a „szerződés” meglétét klasszikus értelemben, hanem utalhatnak olyan megbízható elvek halmazára is, amelyek megtervezhetők egy alkalmazás vagy rendszer futtatására egy adott rendszeren keresztül. decentralizált számítógép-hálózat.

Pontosabban, az intelligens szerződések a blockchain technológia révén önmegvalósító megállapodásokként léteznek, amelyeket kódsorokba írnak, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az álnevet vagy az anonimitást megtartva fenntartsák a megállapodásokat. Leegyszerűsítve: az intelligens szerződések manapság a kriptopénzfelhasználókat arra irányítják, hogy konfliktusmentesen cserélhessenek értéket bármi eszközre, anélkül, hogy közvetítőre támaszkodnának.

A legnagyobb különbség az intelligens szerződések és a klasszikus szerződések között az, hogy az intelligens szerződések nemcsak meghatározhatják a megállapodás szabályait vagy büntetéseit, hanem tovább autonóm módon képesek végrehajtani ezeket a megállapodásokat és érvényesíteni a meglévő kötelezettségeket.

Hogyan lehetne felhasználni az intelligens szerződéseket??

Például egy kriptovaluta platform felhasználója intelligens szerződéssel megkönnyítheti a másik felhasználóval való megállapodást.

Hipotetikusan, ha a két fél bérleti megállapodást kötne, akkor a kettő intelligens szerződés útján adhatja le az ügylet sajátosságait, ha úgy döntenek, hogy kriptovalutában végeznek tranzakciót. A bérlő fizethetett bérleti díjat digitális fizetőeszközön keresztül, és a bérbeadó egy meghatározott időre felváltva tudna bérelt eszközt szállítani. Ha a bérbeadó nem nyújtja be időben a bérelt eszközt, az intelligens szerződés képes lesz visszatéríteni a fizetést

A bérlő fizethetett bérleti díjat digitális fizetőeszközön keresztül, és a bérbeadó egy meghatározott időre felváltva tudna bérelt eszközt szállítani. Az intelligens szerződés felhasználható egy eszköz önálló átadására egy meghatározott időpontban a fizetés után, és ha a bérbeadó nem nyújtja be időben a bérelt eszközt, az intelligens szerződés képes lesz bármilyen kifizetést visszatéríteni a bérlőnek.

Az „If-Akkor” előfeltétel kidolgozásával az intelligens szerződések biztosíthatják a megállapodás hibátlan teljesítését. Az intelligens szerződések beállíthatók „önpusztításra” vagy bizonyos idő elteltével megszűnhetnek, és a megállapodás alapjául szolgáló kódot egyik fél sem zavarhatja anélkül, hogy figyelmeztetné a másikat.

Az intelligens szerződéses technológiát a jövőben felhasználhatják a digitális (és egyes esetekben a valós) megállapodások ezreinek támogatására, a biztosítási díjaktól, az ingatlanjogtól, a hitelek érvényesítésétől és más pénzügyi szolgáltatásoktól kezdve..

Noha az intelligens szerződések nem tudják biztosítani egy fizikai eszköz (például ingatlan, ház vagy más tárgy) tényleges cseréjét vagy szállítását, képesek részletezni a megállapodásokat és körvonalazni egy megállapodás decentralizált hálózaton keresztüli hatályát..

Az intelligens szerződéseket kulcsfontosságú tényezőnek tekintik több iparág egyszerűsítésében, és a közeljövőben több megbízható segítő vagy „közvetítő” létét is veszélyeztethetik.

Az okos szerződések azonban nem tökéletesek. Főleg egy rosszul elkészített intelligens szerződés nem képes végrehajtani az eredetileg tervezett megállapodást. Továbbá, a szabályozás hiánya és a bírósági elfogadás azt jelenti, hogy sok esetben az intelligens szerződésekkel kötött megállapodások nem tekinthetők a bíróságnak, ha a csere elromlik.

Az intelligens szerződések azonban – megfelelő kivitelezés esetén – sokféle tranzakció vagy megállapodás jövőjét jelenthetik. Felhasználóik számára az intelligens szerződések önállóságot, bizalmat, gyorsaságot és pontosságot, valamint biztonságot nyújtanak a titkosítás révén. Továbbá az intelligens szerződések mindkét biztonsági szolgáltatást biztosíthatják (mivel az információkat egy blokklánc rögzíti), és pénzt takaríthatnak meg a felek számára a közvetítői igény enyhítésén keresztül..


Milyen platformok támogatják az intelligens szerződéseket?

Az Ethereum az egyik legjelentősebb platform, ahol intelligens szerződéseket lehet létrehozni. Azok a felhasználók, akik intelligens szerződéseket szeretnének létrehozni az Ethereumon keresztül, kódolhatnak egy megállapodást és fizethetnek a számítási teljesítményért Etherben (ETH).

Más ilyen platformok, például az EOS és az NXT, hasonlóan jelentek meg az elmúlt hónapokban és években.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector