Felgyorsítja a villámhálózat a Bitcoin-ot?

Valljuk be, hogy a Bitcoin nagyon lassú, és még nincs abban a szakaszban, ahol a tömeges nyilvánosság elfogadhatja.

Lehet, hogy ez az utolsó akadály a széles körű használat előtt.

A villámhálózatot Joseph Poon és Thaddeus Dryja először javasolta a Bitcoin közösségnek 2016-ban, és azóta is dolgozik.

Végre ez lesz a megoldás, amelyet a Bitcoin keresett?

Szeretné megtanulni, hogyan kell kereskedni a kriptovalutákkal, mint egy profi? Fogd a mi kriptovaluta tanfolyam!

Mire szolgál a villámhálózat?

Mint valószínűleg tisztában van vele, Bitcoin jelenlegi állapotában másodpercenként csak 7 tranzakciót képes kezelni (tps).

Ez hihetetlenül lassú a Visa-hoz képest, amely állítólag akár 24 000 tps-t is képes kezelni, és a PayPal-hoz, amely 193-at képes kezelni.

Hogy még rosszabb legyen a helyzet, ezután további 10 percet vesz igénybe egy tranzakció megerősítése.

És ez ideális körülmények között van. Ha a hálózat nagyon elfoglalt, akkor még tovább tarthat. A 2017-es bikafutás során néhány tranzakció napokig tartott.

A tps mellett felmerül a tranzakciós díjak kérdése is, amelyek növekedhetnek, ha a piac teljes kapacitással működik.

A villámhálózat célja, hogy megoldja ezeket a kulcsfontosságú kérdéseket Bitcoin gyorsabban és hatékonyabban használható.

Jelenlegi állapotában a Bitcoin nem hasznos módja a kis fizetéseknek, például egy kávé vásárlásának. Nem akarja, hogy ilyen kicsi fizetések lógjanak rajtad.

A villámhálózatot az Lightning Labs.

Hogyan működik a villámhálózat?


villámhálózat, bitcoin tranzakciók

A villámhálózat egy második réteg „láncon kívüli” megoldás, amely a Bitcoin blokklánc tetején helyezkedik el. Lényegében a villámhálózat különböző felhasználók közötti fizetési csatornákat használ.

Semmi sem változott a Bitcoin blokklánc, amely továbbra is biztonságban tartja a hálózatot.

A villámhálózat felhasználói fizetési csatornát hozhatnak létre egy másik felhasználóval, amikor fizetési csatornát hoznak létre, amely mindkettőjük számára megköveteli a befizetést.

Ezt a blokklánc rögzíti, de a csatorna addig marad nyitva, amíg a két felhasználó egyike úgy dönt, hogy bezárja a csatornát.

Amikor a csatorna zárva van, ezt a blokklánc is rögzíti.

Amíg a csatorna nyitva van, a két fél időben és korlátozás nélkül küldhet pénzt oda-vissza, amennyit csak akar.

Meg kell azonban említeni, hogy ahhoz, hogy pénzt kapjon egy csatornán keresztül, a fizetendő félnek számláznia kell a feladónak.

A legtöbb esetben ez egy QR-kód formájában történik, amelyet a feladó beolvas, hogy pénzt küldjön.

Ezeknek a kis kifizetéseknek nem csak a „láncolaton kívüli” teljesítése gyorsabb, hanem az is nagy forgalmat vonjon el a blokklánctól, ami felgyorsítja a tranzakciókat ott is.

Érdekes megemlíteni, hogy a láncon kívüli kifizetések nem annyira szokatlanok.

Valójában, a legtöbb kriptovaluta-tranzakció valójában láncolaton kívül történik központosított adatbázisokban, például cserékben.

A villámhálózatnak alacsonyabb díjai vannak a küldőknek is.

Azzal, hogy részt vesz a hálózat csomópontként díjakat vehet fel, amikor átirányítja a fizetéseket, az emberek ösztönzése arra, hogy vegyenek részt, és kapcsolódjanak a lehető legtöbb csomóponthoz.

Ha egy csatorna sok forrást fog kezelni, akkor azt több Bitcoin-nal kell finanszírozni. Ennek ellenére, ha nagyon nagy, akkor jobb lehet kitölteni a Bitcoin blokkláncon.

A felhasználók feltölthetik a csatornákat, és addig tarthatják a Bitcoint a villámhálózatban, ameddig csak akarják.

A villámhálózatot néha összehasonlítják az IOTA Tangle, Nano és Hashgraph programjaival, azonban meg kell jegyezni, hogy bár hasonlónak tűnhetnek, nagyon eltérő módon működnek.

Több fizetési csatorna

A villámhálózat nem csak a két felhasználó közötti fizetési csatornák működnek.

Ha ez lenne a helyzet, akkor nem lennének olyan hasznosak, mert mindenkinek fizetési csatornát kell létrehoznia, valahányszor fizet bárkinek.

A villámhálózat úgy lett kialakítva, hogy megtalálja a felek fizetésének leggyorsabb módját más, már nyitott fizetési csatornák használatával.

A befizetés négy vagy öt különböző személyen keresztül történhet, mielőtt a vevő megkapja. Ennek ellenére mindez nagyon gyors és biztonságos. Mindig a leggyorsabb utat keresi.

A villámhálózat működéséről a fehér papír.

Mennyire volt sikeres a villámhálózat?

A villámhálózat exponenciálisan nőtt, mióta a hálózat írásakor 4463 csomópont és 31 703 csatorna működött. Lightning Network Explorer.

A villámhálózat használatát is lehetővé tette Bitcoin hogy tippeket adjon az embereknek alkalmazások révén tippin.me, módja az embereknek az interneten történő tippelésére, például a Twitteren vagy a tartalom létrehozására.

A Dogecoin-t szintén hasonló módon használták, de csak most a villámhálózaton lehetséges kis mennyiségekkel, gyorsan és olcsón megtenni a Bitcoinnal.

De vajon mindez jó hír-e??

bitcoin és bitcoin készpénz felosztása

Soha nem teljesen jó hír.

Először is, a villámhálózat volt az egyik oka annak, hogy a Bitcoin Cash elvált a Bitcoin-tól.

A csapat mögött Bitcoin Cash azzal érvelt, hogy a villámhálózat és SegWit2x változtak Bitcoin túl sok és már nem volt mi Satoshi Nakamoto tervezett.

A Bitcoin Cash ezt követően folytatta növelje a blokk méretét 1 MB-ról 8-ra, amelyek szerintük megoldják a skálázhatóság kérdését, és ragaszkodnak Nakamoto eredeti terveihez.

A fennmaradó Bitcoin közösség nem akarta növelni a blokk méretét, mert kemény villára lesz szükség, ami kockázatos lehet a blokklánc számára, és állítólag nagyobb blokkok centralizációt eredményezhetnek.

Míg egyesek azt állítják, hogy a Bitcoin és a Bitcoin Cash felosztás jó volt a Bitcoin számára, a felosztás kárt okozott a közösségben, és vitathatatlanul kevésbé egészítette ki a Bitcoin-t..

Figyelembe kell venni még azt is, hogy állítólag az egyik fél bezárhatja a csatornát, ha a másik fél hosszú ideje offline állapotban van, és elveszi mindazt, amit letétbe helyeztek. Ezt csalárd csatornabezárásnak nevezik.

A villámhálózatot nagy bankok irányíthatják-e?

Egyes kritikusok aggódnak amiatt, hogy a villámhálózat számos fizetési csatorna megnyitásával egyszerűen a nagy bankok és vállalatok uralmának módja lesz a Bitcoin felett.

2019 januárjában arról számoltak be állítólag a 10 legnagyobb csomópont jelenleg a hálózat kapacitás.

Egy társaság, Az LNBIG.com-nak 20 nyilvános csomópontja van, amelyek állítólag a hálózat 64% -át működtetik hálózat.

Ha a villámhálózat központosul, sok embert el fog tolni, akiket érdekel a használata.

Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin már technikailag központosított, mivel a bányászati ​​medencék ellenőrzik a hasítóerő nagy részét.

Elméletileg, ahogy újabb csomópontok csatlakoznak a hálózat és több fizetési csatornát nyit meg, kevésbé központosul.

Fontos erre emlékezni még mindig a kezdeti időkben jár, ezért könnyű a villámhálózat központosítása.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy a villámhálózat központosított, mert rájuk néznek, különösen 2D-s grafikonként.

Ha ez megtörtént, úgy tűnik, hogy néhány csomópont irányítja a hálózat nagy részét, de amikor 3D-s grafikonként tekintünk a hálózatra, akkor azt látjuk, hogy nincsenek központi pontok.

A villámhálózat három ok miatt nincs központosítva, nem lehet cenzúrázni, nem lehet duplán költeni és nincs meghibásodási jel.

Más cinikusabb kritikusok rámutatnak erre Blockstream áll a villámhálózat létrehozása mögött, és nagy befolyást gyakorolnak a Bitcoin fejlődésére.

A Blockstream-t digitális pénznemcsoport finanszírozza, amely szoros kapcsolatban áll a banki közösséggel.

Mi történik, ha a villámhálózat nem működik?

bitcoin villámhálózat

Ha a villámhálózat nem működik, katasztrofális lehet a Bitcoin számára, mivel úgy tűnhet, hogy lehetetlen legyőzni a Bitcoinot sújtó méretezés problémáit.

Elhitetheti az emberekkel, hogy a Bitcoin Cash a blokk méretének növelésével helyes megközelítéssel rendelkezik.

De a következmények talán ennél is nagyobbak. Ez arra késztetheti az embereket, hogy arra következtessenek, hogy minden olyan kriptovaluta, amely úgy működik, mint a Bitcoin, szintén elítélt.

Ez arra késztetheti a kriptovaluta rajongókat, hogy a blokklánc technológia zsákutca, és különböző adatstruktúrákat, például DAG-okat folytathat..

Főbb pontok

Ha emlékszik valamire ebből a cikkből, tegye meg ezeket a legfontosabb pontokat.

  • A villámhálózat egy második réteg, amely a Bitcoin blokklánc. Ideális mikrofizetések küldéséhez, és csökkenti a blokklánc torlódásait.
  • Fizetési csatornákat használ a pénzküldéshez. Ezek a csatornák addig maradhatnak nyitva, amíg a felek azt kívánják.
  • A felhasználókat arra ösztönzik, hogy csomópontok legyenek. Ha fizetési csatornáját használja, akkor kereshet belőle.
  • Aggodalomra ad okot, hogy központosulhat. A nagy bankok és vállalatok sok csomópontot és fizetési csatornát használhatnak.

Tanuljon meg kereskedni a kriptovaluta tanfolyamunkkal

Szeretne többet megtudni más kriptovalutákról és azok kereskedelméről? Ezután iratkozzon fel a kriptovaluta kereskedési tanfolyamunkra!

Ha szívesen olvasta ezt a cikket Kereskedelmi oktatás, kérlek, adj neki egy lájkot, és oszd meg bárki mással, aki szerinted is érdekes lehet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector