A kriptovaluta tárolásának legjobb helyei

Privát kulcsok, helyreállítási kifejezések, nincs mód viták benyújtására – a kriptovaluta tárolása és kezelése hihetetlenül zavaró lehet. Ez csak akkor súlyosbodik, ha figyelembe vesszük, hogy a kriptód mennyire értékes lesz az idő múlásával, és azt a tényt, hogy a tranzakciók visszafordíthatatlanok. Ez a gyors frissítés a kriptó tárolásának legjobb helyeiről mindent megmagyaráz, amit tudnia kell, és jó kezdőknek és veteránoknak egyaránt.

Cserék (legkevésbé biztonságos)

A kriptovaluta bekapcsolva tartása legfontosabb kriptográfiai szolgáltatások, mint például Coinbase, Binance, és mások, szükséges gonoszság, ha aktívan kereskedel. A cserékkel az a probléma, hogy minden felhasználójuknál ragaszkodnak a titkosításhoz. Ezért óriási mézes potkává válnak a hackerek számára, hogy megpróbáljanak betörni.

Például 2019-ben a Binance, amely akkor a világ legnagyobb kereskedési volumenű tőzsdéje volt, 7000 Bitcoinért (kb. 40 millió dollár akkor). Szerencsére a Binance-nek elegendő forrása volt veszteségeik fedezésére, de nem minden csere volt ilyen szerencsés. Népszerű bitcoin weboldal Vásároljon Bitcoin világszerte megjegyzi, hogy csak 2019-ben a tőzsdehackerek 283 millió dolláros kriptográfiával futottak le.

Ha a kriptográfia tőzsdén tartása elengedhetetlen, fontolja meg, hogy csak tőzsdén tartsa meg azt, amire szüksége van, és semmi mást.

Egy másik lehetőség a decentralizált cserék (DEX-ek) megfontolása, amelyek nem igénylik, hogy feladja a magánkulcsok irányítását. Míg a DEX-eknek még hosszú utat kell megtenniük a centralizált tőzsdék (CEX-ek) összeegyeztetése előtt, például a likviditás és a sebesség szempontjából, az elmúlt években hosszú utat tettek meg. Néhány, amelyet figyelembe vehet, tartalmaz KyberSwap (cserélje le az Ethereum és az ERC20 tokeneket), dYdX (ETH margin kereskedelem), és Synthetix (ETH származékok).

Hely, ahol a titkosítást tárolja Kép jóváírás: KyberSwap

A KyberSwap egyszerű módot kínál az Ethereum tokenek cseréjére anélkül, hogy feladná a titkosítás irányítását.

Szoftvertárcák (kissé biztonságosak)

Szoftvertárcák az asztali és a mobil egy másik lehetőség a titkosítási eszközök tárolására. Bár nem kell attól tartania, hogy egy tőzsdét feltörnek, elfut a pénze, vagy más módon rosszul kezeli a titkosítást, a szoftveres pénztárcák csak annyira biztonságosak, mint az Ön készüléke.

Sok ember számára a cserék valóban biztonságosabbak lehetnek, mint az asztali számítógépek vagy a mobileszközök. Ha azonban betartja a legjobb biztonsági gyakorlatokat, valamint a privát kulcsokat és a helyreállítási kifejezéseket offline állapotban tárolja, akkor a szoftveres pénztárcák jobbak, mint a cserék – legalábbis kisebb mennyiségű kriptográfia esetén. Nagyobb összegek esetén vegye fontolóra egy hardvertárcát (a következő szakaszban tárgyaljuk).


Néhány népszerű szoftver pénztárca tartalmazza Kivonulás, Jaxx Liberty, és Atomic Wallet. Az említett pénztárcák lehetővé teszik az eszközök cseréjét közvetlenül a pénztárcájából. Bár a díjak általában magasabbak, mint a központosított csere szolgáltatások esetében.

Exodus pénztárca Kép hitel: Exodus

Egyes szoftver pénztárcák, például az Exodus, lehetővé teszik az eszközök kereskedelmét közvetlenül a pénztárcájából.

Hardver pénztárcák (a legbiztonságosabbak)

A hardver pénztárcákat tartják a legbiztonságosabb módnak a titkosítás tárolására. Ez azért van, mert a titkos kulcsai, amelyek lehetővé teszik a titkosítás elköltését, fizikailag nem hagyhatják el a hardvertárca eszközt a hardvertárcák kialakításának köszönhetően. Ezen felül meg kell erősítenie a tranzakciókat is az eszközön, biztosítva a 2. védelmi réteget, mielőtt a tranzakciókat a blokkláncba továbbítanák.

A hardveres pénztárcák hátránya, hogy jobbak a hosszú távú tartáshoz, mint az aktív kereskedés. Hacsak nem hardverpénztárcáját használja cserével (általában csak DEX-ekkel) vagy más szolgáltatással, amely lehetővé teszi kereskedés a hardver pénztárcájával, kereskedés előtt először máshova kell átvinnie eszközöket a hardver pénztárcájából.

További hátrány, hogy a hardvertárcák pénzbe kerülnek. Mindazonáltal, ha eszközei értéke meghaladja az 55 dollárt (a Trezor One hardver pénztárca belépési modelljének ára), a hardver pénztárca méltó befektetés a pénzének megőrzéséhez.

Trezor waller Kép jóváírása: BoxMiningFrom  

Balról jobbra: Trezor One, Trezor Model T, Ledger Nano S, Ledger Nano X. Trezor és Főkönyv a 2 legnépszerűbb hardvertárca. A bal felső sarokban található a KeepKey, egy másik hardveres pénztárca, amely népszerű, de nem olyan népszerű, mint a Trezor vagy a Ledger.

Bónusztipp: Többjelű pénztárcák

A kriptovaluta tárolásának másik módja a többjelű pénztárca. Ahogy a neve is sugallja, a többjelű pénztárcáknak egynél több aláírásra van szükségük a tranzakciók jóváhagyásához.

Például, ha Ön és üzleti partnere együtt kezelt titkosítási alapokat, létrehozhat egy többaláírású pénztárcát, amely 2/2-es tranzakciókat igényel a tranzakciók lebonyolításához.

A többjelű pénztárcák legfőbb hátránya, hogy határozottan kényelmetlenek, és nem lennének alkalmasak aktív, mindennapi használatra. Megfelelőbb felhasználási eset valami olyan kincstári alap lehet, amely több érdekeltet igényel a tranzakciók aláírására.

Népszerű többjelű pénztárcák Electrum és Fegyvertár

multisig pénztárca Kép jóváírása: Saleem Rashid

Az Electrum lehetővé teszi többjelű pénztárcák létrehozását hardveres pénztárcák felhasználásával együttjelzőként.

Következtetés

A kriptovaluta megfelelő tárolása rendkívül idegen koncepció lehet, tekintve, hogy teljesen át kell gondolnia, hogyan kezeli a pénzét. Remélhetőleg ez a gyors útmutató pótolta a tudás hiányosságait, vagy gyors frissítést adott a bevált gyakorlatokról.

A szerzőről: Kivonulás a világ vezető kriptotárca, több mint 4 millió letöltéssel és támogatja az asztali, mobil és hardveres pénztárca integrációját.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector